Koovee SM2016 lausunnot

  Ratamestarin ja valvojan lausunnot

  Ratamestarin lausunto

  2016 R2 SM-pitkä suunnistetaan Teiskon Rääkkykankaalla. Alueella on takavuosina suunnistettu useampaan otteeseen. Edellisestä kerrasta on vierähtänyt lähes 10 vuotta, joten metsä on taas ehtinyt kasvaa ja metsätalouden toimenpiteitäkin alueella on toki tehty. Maasto koostuu useasta teiden, järvien ja vanhojen sorakuoppien halkomasta alueesta.

  Ratasuunnittelussa on pyritty käyttämään parhaita maastonosia, säästäen herkut finaaleihin. Kaikille radoille löytyy SM-kilpailun arvoista suunnistuksellista vaativuutta. Kulkukelpoisuus maastossa on suurelta osin teiskolaiseksikin oikeinkin hyvää. Vaihtelua maastosta toki löytyy ja matkalle mahtuu monenlaista metsää niin karsinnassa kuin finaalissakin. Maasto mahdollistaa välillä myös vauhdikkaan etenemisen ja juoksuvoiman hyödyntämisen. Juoksuvauhdin ja suunnistuksen rytmitys tulee olemaan tärkeä osa kilpailua.

  Tarjoamme myös suorien finaalien sarjoille mallisuunnistuksen lauantaina karsintakilpailun maastossa oikealla painetulla kartalla 1:7500 mittakaavassa. Eli kyytejä suunnitellessa naisväen ja vanhempien herrojen kannattaa tulla paikalle jo lauantaina.

  Kari Kallio, Ratamestari

  Ratavalvojan lausunto

  Rääkkykankaalla on pidetty vuosien saatossa useita suunnistuskilpailuja ja maastotyyppi on varmaan tuttu monelle veteraanisuunnistajalle. Kartantekijä on onnistunut työssään. Ainakin ratavalvoja osasi kaikille rastipisteille pelkästään kartanluvun avulla jo ennen kuin rastilippuja oli edes viety maastoon. Vain parilla rastilla piti tarkemmin katsoa kartasta, että ymmärsi oikein rastin sijainnin.

  Ratamestari on käyttänyt maaston juuri oikealla tavalla. Veteraanien radoilta toivotaan taidollista vaativuutta ja kohtalaista kulkukelpoisuutta yhtä aikaa. Mielestäni tässä on onnistuttu hyvin ottaen huomioon valitun kilpailumaaston. Maastossa on joitakin pusikkopätkiä tai risukkoisempia alueita, mutta myös nopeita hyväkulkuisia osia. Samoin vaihtelua on maaston pienipiirteisyydessä. Karsintaan on käytetty maaston rikkonaisin osa, jolloin finaaliin on saatu radoille myös pitkiä rastivälejä. Uskoisin, että Rääkkykankaalla on vahvoilla suunnistaja, joka hallitsee suunnistus- ja juoksurytmin vaihdokset kilpailun kuluessa.

  En kerro sen enempää, juoskaa itse ja sitten tiedätte!

  Antti Uotila, ratavalvoja