25.07.2018 Ratamestarin lausunto

  Perinteinen Tampere-Suunnistus kisaillaan tänä vuonna Viitapohjassa. Samoissa maisemissa, joissa vuonna 2017 paremmuudesta mittelivät Fin5 suunnistusviikon ja nuorten maailmanmestaruuskilpailujen kilpailijat. Osin ollaan samoissa maastoissa, mutta käytössä on myös uusia maastonosia.

   

  Kilpailualue koostuu useista mäkialueista ja sitä halkoo metsäautotie. Polkuja ei maastossa juuri ole. Muutamia ajouria on ja joitain hämärästi erottuvia, karttaan merkitsemättömiä, viime vuoden kilpailujen uria saattaa paikoin olla havaittavissa. Kartan valkoisilla alueilla mielikuva "hämäläinen kilpailumaasto" johtaa tämän vuoden Tampere-Suunnistuksessa jonkin verran harhaan. Kulkukelpoisuus ja näkyvyys on pääosin hyvää ja kivikoita ja risukoita ei paljon ole. Joskin kuivankin kesän heinikko voi erityisesti vanhoilla hakkuilla olla paikoin korkeaa. Kartan vihreä on maastossakin vihreää toki myös Viitapohjassa ja pystyvihreillä alueilla matkan tekoa hidastavaa risukkoa kyllä on. Alueella on myös runsas villisikakanta, mutta hyväonnisinkaan suunnistaja tuskin pääsee kisan tiimellyksessä näkemään vilaustakaan tästä arasta eläimestä.  

   

  Kilpailuradoilla on haluttu tarjota monipuolisesti suunnistuksen eri elementtejä: sopivasti fyysisyyttä, tarkkuutta vaativaa suunnassa kulkua, reitinvalintaa ja rytmitystä. Nopeakulkuisilla osuuksilla myös vauhdin pitäminen sopivana ajatellen tulevaa suunnistustehtävää on hyvä muistaa. Kilpailualueella on tehty  kesän aikana metsänhoitotöitä, joiden seurauksena pystyvihreän määrä on viime vuoden karttaan verrattuna lisääntynyt. Nämä on ratasuunnittelussa pyritty huomioimaan mahdollisuuksien mukaan.

   

  Kilpailukartta on Jussi Silvennoisen käsialaa ja selkeälukuinen.

   

  Koovee toivottaa kaikki suunnistajat tervetulleeksi heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Tampereen Viitapohjaan.

   

  RTM Jukka Suojanen