15.05.2019 Kilpailuohje

  SÄRKÄNNIEMI-SUUNNISTUKSEN KILPAILUOHJEET

  Järjestäjä

  Kilpailun järjestäjä on Koovee ry.

   

  Säännöt

  Kilpailussa noudatetaan SSL:n sääntöjä ja järjestäjän antamia ohjeita.

   

  Toimihenkilöt

  Kilpailun johtaja: Reea Simola, p. 040 585 3098

  Ratamestari: Jukka Suojanen

  Valvoja: Pasi Isokallio (RaN)

  Lähdöt: Hannu-Matti Järvinen

  Info: Marja Koski

  Kuulutus: Jukka Westerlund

  Tulospalvelu: Alexander Lukichev

  Tiedotus: Tuuli Paunonen

  Tuomarineuvosto: Katso lopullinen kilpailuohje ilmoitustaululta

   

  Kilpailukeskus

  Sisäänkäynti kilpailukeskukseen on Särkänniemen huvipuiston alaportista, satama-altaan puolelta. Alaportti on ainoastaan suunnistajien ja huoltajien käytössä, ja se suljetaan noin klo 13.15. Info on välittömästi portin sisäpuolella.

  Opaspaalu on infon läheisyydessä alueen sisäpuolella.

  Alueen ahtauden vuoksi seurateltat eivät ole sallittuja.

   

  Paikoitus

  Paikoitusalueena on Särkänniemen lähipaikoitusalue, jolla on Särkänniemen normaali paikoitusmaksu. Tilaamalla pysäköintilipun ennakkoon tai ostamalla sen Infosta, paikoituksesta saa alennuksen. Paikoituslippu tarvitaan vain, jos pysäköintialueelta poistuminen tapahtuu puiston aukeamisen jälkeen.

   

  Info

  Infosta saa seurapussin, jossa on kilpailuohje, rintanumerot ja tarkistuslipukkeet. Lainatut Emit-kortit eivät ole seurapussissa, vaan ne noudetaan erikseen infosta. Lainatut Emit-kortit kerätään pois maalissa. Kadonneesta Emit-lainakortista veloitetaan 60 euroa.

  Info-pisteessä ratkotaan myös ilmoittautumisiin, sarjoihin ja Emit-numeroihin liittyvät ongelmat.

   

  Rannekkeet

  Ennakkoon tilatut Särkänniemi-rannekkeet ja pysäköintiliput luovutetaan infossa tilauksessa mainitulle henkilölle tai hänen kirjallisesti valtuuttamalleen henkilölle. Tilaajan tai hänen valtuuttamansa henkilön tulee varautua todistamaan henkilöllisyytensä rannekkeita noutaessaan. Hakijan tulee laskea saamansa rannekkeet ja pysäköintiliput kuittauksen yhteydessä, koska emme voi jälkikäteen korjata virheitä luovutettujen tuotteiden määrissä.

  Myynnissä on Särkänniemi-rannekkeita, joilla pääsee laitteiden lisäksi muihin huvipuiston kohteisiin ja huvilaiterannekkeita, joilla pääsee vain laitteisiin. Kumpiakin rannekkeita on yli 120 senttiä pitkille ja 100-120 senttiä pitkille. Rannekkeita ei lunasteta takaisin.

  Mikäli rannekkeiden maksaminen pankkisiirrolla on tehty suhteellisen myöhään, on varmuuden vuoksi hyvä ottaa mukaan verkkopankista saatava maksukuitti, jotta voimme luovuttaa rannekkeet, vaikka raha ei vielä näkyisikään tilillämme.

  Rannekkeita on myynnissä myös kisapaikalla Infossa klo 13 saakka. Maksun voi suorittaa käteisellä tai maksukortilla. Lähin pankkiautomaatti sijaitsee Näsinneulan ala-aulassa.

   

  Lähtöluettelo

  Lähtöajat julkaistaan Kooveen kotisivuilla. Kilpailupäivänä lähtöajat ovat nähtävissä kilpailukeskuksessa ja lähdöissä.

   

  Kilpailunumerot

  Rintanumerot jaetaan seurapusseissa. Kilpailijalla tulee olla numero näkyvillä koko suunnistuksen ajan. Aiemmista vuosista poiketen, rintanumerot eivät ole tarroja, joten muista ottaa omat hakaneulat mukaan kilpailunumeron kiinnittämistä varten. Rintanumeroon on merkitty kilpailijan nimi, sarja, seura, lähtöaika, lähtöpaikan numero sekä Emit kortin numero. Tarkasta, että Emit-kortissasi on sama numero kuin rintanumerosi tarrassa!

   

  Kilpailumaasto

  Kilpailumaasto koostuu monipuolisesta Särkänniemen elämyspuiston alueesta sekä Onkiniemen tehdasalueesta. Suurimmalta osaltaan maasto on kovapohjaista asfaltti- tai hiekka-alustaa, mutta pitää sisällään myös joitakin nurmikko- ja metsäkaistaleita. Alueella on myös joitakin jyrkkiä rinteitä ja kallioisia mäenpäällystöjä, jotka varsinkin märkinä ovat liukkaita.

  Juoksuväylät ovat paikoin kapeita, kilpailijoita on paljon ja kilpailusuoritusten aikana syntyy väistämättä tilanteita, joissa suunnistajat kohtaavat toisiaan. Kilpailun aikana huvipuiston alueella ja sen ympäristössä on jalankulku- ja mahdollisesti myös ajoneuvoliikennettä.

  Kilpailutilanteesta huolimatta noudata varovaisuutta ja kiinnitä huomiota myös muihin liikkujiin!

  Kilpailualueella on toimitsijaliivillä varustettuja toimitsijoita, jotka ohjaavat kulkemista.

  Muistathan, että muiden kuin kilpailusuoritustaan tekevien meno kilpailualueelle on kielletty niin kauan kuin kilpailijoita on maastossa. Kielto koskee yhtälailla kilpailijoita kuin heidän huoltajiaankin. Reitti Näsinneulaan kulkee kilpailun ollessa käynnissä alaparkkipaikan kautta ja Särkänniemen pääportista.

  Maastossa on rasteja joskus hyvinkin lähekkäin, muista tarkistaa aina rastikoodi!

   

  Kartta

  Sprinttisuunnistuskartta (tuloste 5/2019), jonka mittakaava on 1:3000, käyräväli 2 m. Kartat ovat muovikotelossa. Kartan on päivittänyt Pekka Ala-Mäyry.

  Kilpailukarttoja ei kerätä maalissa. Reilun pelin hengessä kilpailusuorituksensa jo tehneet kilpailijat eivät saa näyttää karttoja vielä lähtemättömille kilpailijoille.

  Kielletyt alueet ja kohteet

  Sprintin karttamerkit osoittavat kielletyt ja sallitut alueet kartalla. Kilpailijan on muistettava että karttamerkki määrittelee mistä saa mennä, vaikka este olisikin maastossa ylitettävä. Tutustu etukäteen alla oleviin kiellettyjen alueiden symboleihin.

  Kartalla on myös erikseen kielletyksi määriteltyjä alueita, jotka on merkitty violetilla pystyviivalla kilpailukarttaan sekä lähtöpaikkojen mallikarttoihin.  Osa kiellettyjen alueiden reunoista on selvyyden vuoksi myös nauhoitettu maastoon. Kiellettyjen alueiden nauhoituksena käytetään keltapunaista muovinauhaa.

  Muistathan että kiellolle on aina jokin syy, usein kilpailijan turvallisuuteen tai alueen omistajan vaatimukseen liittyvä. Ethän yritä oikaisemalla voittaa muutamaa sekuntia, kieltojen noudattamisessa on kyseessä myös lajille hyvin tärkeä imago.

   

  Rastinmääritteet

  Kaikissa sarjoissa rastinmääritteet on painettu karttoihin. Lähdössä on lisäksi irralliset määritteet

  muille kuin rastireiteille. Määritteiden kiinnittämiseen kilpailija varaa omat välineet. Sarjoissa

  H/D10 – 13 käytetyt rastinmääritteet on selitetty infotaululla ja lähtöpaikoilla.

   

  Lähdöt

  Kilpailussa on käytössä neljä lähtöpaikkaa. Lähtöviitoitukset lähtevät opaspaalulta, mistä selviää myös kunkin lähtöviitoituksen väri. Ilmoitetut matkat ovat myös opaspaalulta. Matkan varrella liikkuu autoja, noudata viitoitusta ja muista varovaisuus.

  Lähtö 1 sijaitsee kilpailukeskuksessa,

  lähtöön 2 matkaa 900 m,

  lähtöön 3 matkaa 600 m,

  lähtöön 4 matkaa 500 m.

  Huomaa! Suuresta kilpailijamäärästä johtuen joissain sarjoissa osa kilpailijoista lähtee puolen minuutin kohdalla ja osa tasaminuutilla.

   

  Lähtöjen toiminta

  • Kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan viisi minuuttia (tasaminuutilla lähtevä) tai viisi ja puoli

  minuuttia (puolen minuutin kohdalla lähtevä) ennen lähtöaikaansa ja hän saa tutustua oikein

  päin suunnattuun mallikarttaan. Rastireittisarjojen ja H/D10A -sarjojen mallikartoissa on

  ratapainatus. Muiden sarjojen mallikarttaan on merkitty radan K-piste.

  • 4 tai 4½ minuuttia ennen lähtöä Emit-kortin numeron ja lähtöajan tarkistus sekä kortin

  nollaus.

  • 3 tai 3½ minuuttia (varmistuksia).

  • 2 tai 2½ minuuttia ennen lähtöä nähtävillä on mallikartta, johon on merkitty K-piste.

  Rastireitit:

  Opastaja antaa kartan ja varmistaa kartan suuntauksen maaston mukaan, näyttää

  kartasta lähdön sijainnin, näyttää mallirastin sekä näyttää viitoituksen alun. H/D10A-sarjalaisille

  opastaja varmistaa kartan suuntauksen ja näyttää lähdön sijainnin kartalta.

  • 1 minuutti ennen lähtöä H/D10A-sarjalaiset sekä rastireittisarjalaiset voivat tutustua itse

  rataansa saamastaan kartasta. H/D11-13 sarjalaiset ottavat sarjansa mukaisen kartan ja voivat tutustua rataan.

  H/D14-16 sarjoissa kartan saa vasta lähtöhetkellä. Varmistakaa että otatte oman

  sarjanne kartan.

  • K-piste on kaikilla sarjoilla lähtöpaikalla. Sarjoissa H/D16 ja H/D14 on viitoitus 50 m K-pisteelle.

   

  Leimaus

  Kilpailussa käytetään Emit-leimausta. Kilpailijan on käytettävä lähtöluetteloon merkittyä emit-korttia. Mahdolliset muutokset tulee ilmoittaa hyvissä ajoin ennen omaa lähtöaikaa infoon. Muutoksesta ei peritä maksua. Huolehdithan, että käytät Särkänniemi-suunnistuksessa asianmukaista kilpailukorttia. Katso Suomen Suunnistusliiton päätös sallituista kilpailukorteista täältä.

  Kilpailija on itse vastuussa emit-korttinsa toiminnasta. Kortin toiminnan voi testata kilpailukeskuksessa olevalla mallileimasimella. Tarvittaessa infosta voi vuokrata kortin sammuneen (= mallileimasimen valo ei vilku) tilalle.

  Huom! Yhtä emit-korttia saa käyttää koko kilpailussa vain yksi kilpailija. Tarvittaessa vuokraa infosta lainakortti. Emit-kortin vuokra on 2 € ja lainatut kortit palautetaan maalissa tietojen purkamisen jälkeen.

  Tarkistuslipukkeen käyttö on erittäin suositeltavaa. Erityisesti sateen sattuessa kohdalle, mutta muutenkin, lipuke kannattaa teipata parista nurkasta kiinni korttiin. Näin se pysyy varmemmin paikallaan koko kilpailusuorituksen ajan.

  Rasteilla voi olla useampia leimasimia, näistä vain yhdellä tarvitsee leimata.

   

  Kartanvaihto

  Kilpailukartan luettavuuden takaamiseksi on sarjoissa H/D16 ja H/D14 käytössä kartanvaihto. Sarjassa H/D16 kartanvaihto on 1,4 km kohdalla ja sarjassa H/D14 1,2 km kohdalla. Ratojen alkuosa päättyy sarjassa H/D16 rastille 13 ja sarjassa H/D14 rastille 12.

  Huom! Rastilla suoritetaan normaali leimaus.

  Rastin jälkeen seuraa lyhyt viitoitus, jonka aikana kilpailija luovuttaa radan alkuosan kartan toimitsijalle ja ottaa itse loppuosan kartan viitoituksen varrelta. Tämän jälkeen pakollinen viitoitus jatkuu uuden kartan K-pisteelle, josta suoritus jatkuu saadun kartan mukaisesti. Uudella kartalla rastinumerointi jatkuu normaalisti eli sarjassa H/D16 radan loppuosa alkaa rastilla 14 ja sarjassa H/D14 rastilla 13.

  Lähdössä jaetuissa rastimääritteissä on merkittynä koko radan rastimääritteet sekä tämä pakollinen kartanvaihdon viitoitus ja toinen K-piste. Kilpailukarttaan painetuissa rastimääritteissä on merkittynä vain kyseisellä kartalla olevien rastien rastimääritteet.

  Kartanvaihdossa kerätyt kartat palautetaan kilpailukeskukseen kilpailun päätyttyä.

   

  Viimeinen rasti ja maali

  Kaikilla radoilla on sama viimeinen rasti. Viimeisellä rastilla on kolme leimasinta, joissa on sekä rastireitin koodi RR10 että suorien ratojen koodi 100. Kilpailija voi leimata hyväksytysti millä tahansa leimasimella.

  Viimeiseltä rastilta on viitoitus maaliin. Maaliviivalla leimataan. Kilpailusuoritus ja ajanotto päättyy maalileimaukseen.

  Seuraa maalin jälkeen opastusta tuloslaskentaan, joka purkaa Emit-kortin.

  Kaikki osallistujat palkitaan maalissa perinteisellä Särkänniemi-pinssillä.

  Vaikka kilpailijan suoritus jäisi kesken tai rata olisi suoritettu loppuun vasta maalin virallisen ”sulkeutumisajan” jälkeen, kaikkien kilpailijoiden tulee ehdottomasti ilmoittautua maalissa.

  Maali suljetaan klo 12.45.

  RR-sarjojen lisäohjeet

  RR-radat on merkitty maahan valkoisella, pääosin yhtenäisellä viitoitusnauhalla. RR-ratojen viitoituksen lähellä voi olla myös muita rasteja, joten tarkista, että leimaat oikealla rastilla. Rastireitin rastin tunnus on aina muotoa RR1, RR2, jne.

  Lähdöistä 2 ja 3 lähtevien ensimmäisen rastin koodi on RR1, lähtö 4:stä lähtevien ensimmäisen rastin koodi on RR5.

  Lähdöistä 2 ja 3 lähtevien viitoitukset yhdistyvät hiukan ennen ykkösrastia.

  Lähdöstä 4 lähtevien viitoitus yhdistyy toiseen viitoitukseen noin 50 metriä lähdön jälkeen.

  Rastireitillä kilpailijaa ei hylätä väärästä tai puuttuvasta leimasta, vaan kilpailijalle annetaan 10 minuutin aikasakko jokaista väärää tai puuttuvaa leimaa kohden.

  Saattajasarjoissa saattaja voi tulla kilpailijan kanssa maaliin saakka tai siirtyä sivuun loppuviitoituksen aikana.

   

  Tornado- ja Ipanarata

  Nämä radat lähtevät lähdöstä 4 toimitsijoiden opastamana kilpasarjojen lähtöjen jälkeen alkaen klo. 11.45 ja päättyen klo 12.15. Huomatkaa että kilpailumaastosta tulee poistua klo 12.45 mennessä, jolloin kaiken suunnistustoiminnan on määrä päättyä ennen huvipuiston aukeamista.

  Ilmoittautuminen Tornado- ja Ipanaradalle tapahtuu Infoon klo 11.15 mennessä. Osallistumismaksu on 10 euroa.

  Näissä sarjoissa on saattaja sallittu. Ajanotto Emit-kortilla, jonka voi vuokrata Infosta.

  Lainatut Emit-kortit kerätään pois maalissa.

  Näistä sarjoista ei julkaista tulosluetteloa. Tuloksen saa halutessaan maalissa lukijalaitteelta.

  Ratojen rintalaput saa infosta ilmoittautumisen yhteydessä ja siihen kirjoitetaan kilpailijan nimi. Laput kiinnitetään hakaneuloilla, joten muistakaa ottaa omat hakaneulat mukaan.

  Karttoja ei kerätä pois maalissa. Hyvien kilpailutapojen mukaista on, ettei karttaa näytetä vielä lähtemättömälle suunnistajalle.

  Näiden sarjojen suunnistajat ohjataan maaliin tulon jälkeen lukijalaitteelle, josta he saavat halutessaan tulosliuskan.

   

  Ratojen pituudet ja lähdöt

  Sarja

  Lähtö

  Matka

  Rasteja

  H16

  L1

  3,3 km

  31

  H14

  L1

  3,1 km

  30

  H13

  L2

  1,7 km

  18

  H12

  L2

  1,5 km

  15

  H11

  L2

  1,2 km

  13

  H10A

  L2

  1,1 km

  12

  H10RR

  L2

  1,7 km

  10

  H9RR

  L2

  1,7 km

  10

  H8RR

  L2

  1,7 km

  10

  H8RRS

  L4

  1,1 km

  6

  H7RRS

  L4

  1,1 km

  6

  H6RRS

  L4

  1,1 km

  6

  H5RRS

  L4

  1,1 km

  6

  D16

  L1

  3,3 km

  31

  D14

  L1

  3,1 km

  30

  D13

  L3

  1,6 km

  16

  D12

  L3

  1,5 km

  15

  D11

  L3

  1,1 km

  12

  D10A

  L3

  1,0 km

  12

  D10RR

  L3

  1,7 km

  10

  D9RR

  L3

  1,7 km

  10

  D8RR

  L3

  1,7 km

  10

  D8RRS

  L4

  1,1 km

  6

  D7RRS

  L4

  1,1 km

  6

  D6RRS

  L4

  1,1 km

  6

  D5RRS

  L4

  1,1 km

  6

  Ipana RR

  L4

  1,1 km

  6

  Tornado

  L4

  0,9 km

  10

   

  Kilpailujalkineet

  Jalkineeksi sopii hyvin kevyt juoksu- tai maastojuoksukenkä. Nastarit ovat myös sallittuja. Mikäli kilpailumaasto on kilpailupäivänä märkä, kannattaa lisäpitoa tarvitsevien henkilöiden harkita tukevampaa jalkinetta.

   

  Tulokset ja rastiväliajat

  Tulokset ovat nähtävissä kilpailukeskuksen tulostaululla. Tulosten yhteydessä T-kirjain merkitsee kunkin kilpailijan osalta tarkistettua eli lopullista tulosta. RR-sarjojen tulokset sisältävät mahdollisen lisäajan puuttuvista rasteista. Tuloksia koskevat huomautukset vastaanotetaan tuloslaskennassa (maalin takana).

  Tulokset ja rastiväliajat löytyvät kilpailun jälkeen osoitteesta http://koovee-suunnistus.fi.

  Linkki online-tulospalveluun löytyy kisasivuilta.

   

  Palkinnot

  Palkinnot jaetaan n. kello 13:15 alkaen maalin pohjoispuolella olevalla esiintymislavalla.

  Kilpasarjoissa H/D8RR-16 palkitaan kolme parasta. Saattajasarjoissa H/D5RRS, H/D6RRS, H/D7RRS ja H/D8RRS arvotaan kolme palkintoa, jotka saa noutaa infosta kello 12-14. Arvontapalkinnon voittajien nimet ovat tulostaululla.

   

  Ensiapu

  Ensiapupisteenä toimii Särkänniemen Elämyspuiston ensiapupiste.

   

  Pesu ja pukeutuminen

  Pesu ja pukeutuminen ovat Elämyspuiston sisätiloissa. Pesu- ja pukeutumistiloihin johtavilla puuportailla sekä kaikissa sisätiloissa on NASTALLISILLA SUUNNISTUSJALKINEILLA KULKEMINEN KIELLETTY. Tiloihin ei voi jättää tavaroita säilöön.

  Käytössä ovat Särkänniemen työntekijöiden sosiaalitilat, joten osallistujia pyydetään noudattamaan erityistä siisteyttä.

   

  WC-tilat

  WC:itä löytyy loppusuoran varresta, huoltorakennuksesta ja Pizzeria Pellestä.

   

  Ravintola

  Huvipuiston Pizzeria Pelle sekä torikahvila palvelevat alueella klo 9 alkaen. Pizzojen myynti alkaa Pizzeria Pellessä klo 11. Sitä ennen tarjolla on kahvia ja sämpylöitä.

  Huom! Kulkureitti torikahvilaan on ohjattu huoltorakennuksen vieressä olevan katoksen alta. Kahvilaan ei saa kulkea kilpailualueen kautta.

   

  Huomioitavaa vahinkojen varalta

  Särkänniemi-suunnistuksessa jokainen kilpailija osallistuu tapahtumaan huoltajan vastuulla. Useissa tavallisissa tapaturmavakuutuksissa on rajoituksia sekä urheilulajien suhteen että tapahtuman luonteen mukaisesti.