Kooveen Jussit voittoon Jukolassa

by Super User
Jaoston tiedotteet

Kooveen Jussit suunnistivat Jukolan viestin voittoon 50-vuoden tauon jälkeen. Samalla syntyi monta uutta hienoa tarinaa sekä seuran että Jukolan viestin historiaan.

 R1A0663Lappeenrannassa kisatulla Jukolan viestillä oli erityinen arvo Kooveen suunnistajille, sillä tänä vuonna tuli kuluneeksi 50 vuotta seuran toistaiseksi ainoasta Jukolan viestin voitosta. Kooveen suunta kohti terävintä huippua on ollut nousujohteinen viime vuosina.

Viime vuoden sijoituksen perusteella numerolla 9 startannut Koovee nousi suosiksi kahden mainion vahvistuksen myötä ja myös Tiomilan viides sija osoitti seuran nousseen kärkiseurojen joukkoon.

Lappeenrannassa sää oli myrskyinen ja pilvet peittivät kisatantereen niin, että pimeys saapui jo aloitusosuuden alkuun.

Topin varma aloitus muurasi perustuksen

Viestin aloitti maltillisesti kisaillut, mutta hyvässä kunnossa oleva Topi Anjala. Topin tehtävänä oli saada joukkueen viesti varmasti alkuun ja se olikin helppo tehtävä Topille.  Sään vuoksi aloitusosuus muuttui yösuunnistukseksi kokonaan. Topi hoitikin aloitusosuuden joukkuetaktiikan mukaisesti, eli kärkiletkassa riskejä vältellen varmasti suunnistaen omien hajontojen kautta. Topi tuli vaihtoon 2:13 ja minuutin todellisen kärjen jälkeen yhdessä Halden SK:n kanssa. Ensimmäisen osuuden kärjessä oli Rehns BK.

Aloitusosuudella ykkösrastin hajonnoilla pääsi viiden miehen letka karkuun pääryhmältä, mutta viestin kulkuun sillä ei ollut vaikutusta. Kukaan suosikeista ja tulevista viestin kärkiseuroista ei tuohon ryhmään päässyt. Kooveen tämän vuoden Jukola-tarina sai ensimmäisen lukunsa Topilta, jonka isä Ari Anjala oli Yrityksen väreissä tamperelaisseuran edellisen kerran voittaessa Jukolaa 39 vuotta aiemmin.

Kakkosjoukkueen AP Lassila avasi viestin myös hyvin 1,5 min Topin takana  ja vain kaksi minuuttia Topista myös kolmosen Pekka Itävuo.

Sildin veljekset hoitivat synkän ja myrskyisen yön

Toiselle osuudelle starttasi hyvää vauhtia kevään polviongelmista kuntoutuva Lauri Sild. Jukola-areenalla Laurin ja seuraavalla osuudella veljensä Timon suoritusta jännitti varmasti eniten isä Sixten, huippusuunnistaja aikanaan itsekin. Vanhemmat ovat armoitettuja Jukola –faneja ja nimesivät poikansakin Aleksis Kiven romaanin kahden sympaattisen veljen mukaisesti!

Lauri aloitti varmasti ja jo viestin ensimmäisellä väliaikarastilla, joka oli samalla ensimmäinen kaikille yhteinen, oli sijoitus noussut viidenneksi vain 21 sekuntia kärjessä kulkeneen Järlan perässä.  Lauri piti hyvää vauhtia yllä koko viestin ajan ja vaikka pieniä poikkeamia optimisuorituksesta tuli, piti Lauri suunnistuksen hyvin hallinnassa taktiikan mukaisesti läpi osuuden. Reilun 76 minuutin suunnistuksen jälkeen viestin pimeimmällä osuudella kurvasi Lauri ensimmäisenä maalialuelle. Pian perässä saapui lopulta osuuden nimiinsä vienyt OK Linnen Jan Troeng, Kalevan Rastin Airila ja yhtenäinen 27 miehen letka, jossa oli mukana myös osuuden upeasti juossut Kooveen kakkosjoukkueen Juho Westerlund.

Kolmannella osuudella Kooveen viestiä vei Laurin isoveli Timo.  Alussa Timo teki selkeitä ja varmoja reitinvalintoja, mutta sai silti lähes virheettömällä suorituksella yön pimeydessä homman toimimaan koko ajan paremmin. Ero oli isoimmillaan seiskarastilla kärkeen noin pari minuuttia. Seiskalle matkalla Timo valitsi oman suon ylityksen, joka oli sikäli ratkaisevaa, että yksin suunnistaessa hän sai homman toimimaan lopullisesti ja loppurata olikin virheetöntä suunnistamista kärki kiinni ottaen. Timo kurvasi vaihtoon yhdessä Ravinenin Gustav Bergmanin ja Halden SK:n Olav Lundanesin kanssa kärkikolmikkona.


Mylly pisti muut tiukille neljännellä osuudella.

mylly16Viesti eteni Kooveelta täysin suunnitelman mukaisesti, sillä kolme ensimmäistä ja pimeintä osuutta oli takana ja joukkueita käytännössä ei ollut edellä. Samalla myös 52-vuotissyntymäpäiväänsä viettänyt Sixten-isän lahja odotti paketoimista, joka kesti neljän osuuden verran.

Kakkosjoukkue jatkoi upeaa suoristustaan. Jarno Parkkinen suunnisti loistavan osuuden – mutta tokiaan ei yllättäen – ja se riitti vaihtosijaan 13 neljäntenä suomalaisjoukkueena! Viesti alkoi kärjen suhteen selkiytyä, sillä aamun hiljalleen valjetessa 16 joukkuetta oli 1:30 sisällä ja seuraavat jo yli 3 minuuttia.

Neljännelle osuudelle starttasi ensimmäisenä Lappeenrannan oma poika Jani Myllärinen, sillä Timo piti muita kiireempää vauhtia kartoille. TV-kommentaattori Janne Salmen sanoin 30 vuotta tähän hetkeen valmistautunut Jani Myllärinen oli urheilu-uransa upeimman ja varmasti samalla myös kovimman paikan edessä.

Koovee oli valmistautunut viestiin erittäin hyvin -  uskoakseni paremmin kuin mikään muu joukkue! Uskallan myös arvioida, ettei viestissä ollut ketään toista, joka olisi valmiimpi tähän tilanteeseen kuin ’Mylly’.  Mylly irtaantui muista toiselle väliaikapisteelle mennessä, jossa eroa oli 1:45. Lopussa Jani tiesi olevansa yksin kärjessä ja teki varmoja ratkaisuja, joten vaihdossa oli eroa minuutti takaa tulleisiin. Minuutti oli kuitenkin sikäli riittävä, että muut joukkueet menettivät näköyhteyden, jota he eivät enää viestin aikana saaneet. 

Lappee-Jukolan järjestäminen on ollut iso urakka Lappeen Riennon väelle sekä kilpailunjohtajalle Juha Heimalalle. Seuran kasvatin Myllyn kiriminen kärjessä oli varmasti heille ikimuistoinen hetki heille ja varsinkin Juhalle, joka on aikanaan opettanut Janin suunnistamaan. Janin ensimmäinen suunnistus tällä kartalla loi pysyvän merkin lappeenrantalaiseen ja erityisesti Riennon suunnistushistoriaan. 

Samaan aikaan kakkosjoukkueen Jouni Heinonen nosti kakkosjoukkueen peräti yhdeksänneksi osuuden kahdeksanneksi nopeimmalla osuusajalla!

Suunnistuslegenda vei viestiä yksin kärjessä viidennellä osuudella

Viidennelle osuudelle starttasi yksi suurimpia suunnistusnimiä, Jani Lakanen. Jani on kahdeksan MM-mitalin mies, mutta hänen urastaan puhuttaessa muistutetaan myös puuttuvasta Jukola-voitosta. Usein kärkitaistossa mukana olleesta Janista oli aivan varmasti hienoa ja samalla äärimmäisen jännittävää startata viidennelle osuudelle minuutin karkumatkalle.

Janin suorituksesta ei dramaattisia raportteja pysty kirjoittamaan, sillä äärimmäisen varma ja virheetön suoritus piti yllä tilannetta, josta valmennusjohto pystyi etukäteen vain unelmoimaan. Samaan aikaan kakkoseksi nousi Malungs ja kuuden kärjen miehittivät suurimmat suosikit pitäen joukossaan Kalevan Rastin (4./+1.44) ja Halden SK:n (3. +1:10).

olex danielOlex repi ratkaisun kuudennella osuudella

Kuudennella osuudella Kooveen viestiä vei Olex Kratov, jota pidetään maailman parhaana yösuunnistajana. Kuudes osuus on valoisa, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että ukrainalainen supermies on yksi maailman taitavimpia keskimatkan suunnistajia. Rasti rastilta uskomattoman kaunista GPS-käyrää seuraajien iloksi ja ihmetykseksi piirtänyt Olex kasvatti eroa takaa ajajiin rasti rastilta. Pieniä virheitä tehneet takaa-ajajat jäivät jo viiden minuutin päähän.

Olex teki sen, mitä valmennusjohto odotti ja se riitti tässä vaiheessa yllättävän selvään johtoasemaan. IFK Lidingö ja Kalevan Rasti ottivat tässä vaiheessa kiinnityksen mitalisijoihin, mutta sen sijaan Halden SK putosi jo 8:32 päähän Kooveesta.

Daniel nosti jännitystä ankkuriosuudella

Moni odotti etukäteen, että Koovee voi taistella viestin voitosta, sillä ankkuri Daniel Hubmann on kaksinkertainen Jukola-voittaja ja tämän hetken ehkäpä maailman paras suunnistaja. Daniel itsekin oli yllättävässä tilanteessa, sillä normaalia taisteluasetelmaa ja venymistä ei tarvittu. Perussuoritus riitti.

daniel164:38 ero oli kuitenkin osin valheellinen, sillä osa siitä oli nopeamman hajonnan turvin tullutta. Ensimmäisten hajontarastien sulatettua aikaerosta pois yli minuutin  ja Danielin aloitettua hiukan liian ’mukavuusalueella’. Kun samaan aikaan takaa-ajajat Lidingön Fredrik Bakkman ja Kalevan Rastin Thierry Gueorgiou  aloittivat takaa-ajon arggessiivisesti, kapeni ero pikkuhiljaa. Vaikka Daniel ei varsinaisia virheitä tehnyt, kilpailukeskuksen läpijuoksussa ero oli jo alle 1,5 minuuttia. Ratkaisevaa oli se, kun Daniel sai läpijuoksussa tietää eron kaventuneen. Hän kiihdytti vauhtia ja Kooveen voitto alkoi olla sinettiä vaille.

Yli 90 minuutin osuuden jälkeen joukkuekaverit olivat Danielia vastassa sillalla ja historiaan saatiin kuusi uutta Jukola-voittajaa ja uusia hienoja Jukola-tarinoita. Joukkue Topi Anjala, Lauri Sild, Timo Sild, Jani Myllärinen, Jani Lakanen sekä Olexander Kratov liittyivät ankkurin Daniel Hubmannin seuraksi loppuviitoitukselle. Kooveen seurahistoria sai jatkoa 1966-saavutetulle Jukola-voitolle.

Lappeenrannan Jukola-voitto saavutettiin äärimmäisen määrätietoisella joukkuesuorituksella, jossa jokainen joukkueen jäsen tiesi, mitä tavoitteena olevaan suoritukseen vaaditaan. Onnistuimme suunnistamaan kuten halusimme ja jokainen joukkueen jäsen oli sitoutunut tuomaan oman panoksensa joukkueen suoritukseen. Halusimme todella paljon tällaista suoritusta ja pystyimme siihen, vaikka olosuhteet olivat äärimmäisen vaativat sään ja ennakoitua pidemmän pimeyden vuoksi.  Tällä kertaa muut eivät siihen pystyneet ja Jani Myllärinen pääsi lukemaan Jukolan Viestin sanoman, joka oli osoitettu Bioenergia ry:lle.

Omistamme voiton 1966-vuoden joukkueelle, jonka jäsenet ovat olleet omalta osaltaan luomassa Kooveesta sellaisen suunnistusseuran, mitä me olemme!

Kooveen onnistumista seurana korostaa kakkosjoukkueen upea suoritus 17. sijalle. Vaikka 5-6 osuudella tuli alkua enemmän virheitä, pystyivät Kari Kallio, Joni Hirvikallio ja Kenny Kivikas taistelemaan joukkeen sijoituksen upeasti keskelle kovimpia ykkösjoukkueita parhaana kakkosjoukkueena. Koovee 2:n edelle ehti vain kuusi muuta suomalaista seuraa! Myös kolmosjoukkue oli paras ’kolmosjoukkueiden’ kilvassa.

 R1A0852

 

Jukolajoukkueet: Ylärivissä Ari-Pekka Lassila, Juho Westerlund, Jarno Parkkinen, Jouni Heinonen, Kari Kallio, Joni Hirvikallio, Kenny Kivikas ja alarivissä Topi Anjala, Lauri Sild, Timo Sild, Jani Myllärinen, Jani Lakanen, Olex Kratov ja Daniel Hubmann

Kuvat Marjo Lalli, lisää kuvia: http://marjolalli.kuvat.fi/kuvat/Tapahtumat/Lappee-Jukola+2016/
sekä Lappee-Jukolan kuvagalleria: http://lappeenriento.kuvat.fi/kuvat/Lappee+Jukola/

Jukolan Viesti

(10,7+12,8+14,1+8,6+8,7+12,4+16,5)

1 9 Koovee 1 FIN 8:03:46  
  1 Topi Anjala       1:05:16 28.
  2 Lauri Sild 1:16:45 12.   2:22:02 2.
  3 Timo Sild 1:22:29 6.   3:44:32 2.
  4 Jani Myllärinen 50:54 5.   4:35:27 1.
  5 Jani Lakanen 49:53 5.   5:25:20 1.
  6 Olexandr Kratov 1:05:04 1.   6:30:24 1.
  7 Daniel Hubmann 1:33:21 7.   8:03:46 1.
2 16 IFK Lidingö SOK 1 SWE 8:05:06  
  1 Julian Dent       1:06:09 48.
  2 Filip Dahlgren 1:16:18 8.   2:22:27 11.
  3 Hector Haines 1:23:03 10.   3:45:30 7.
  4 Erik Ivarsson Sandberg 53:03 19.   4:38:34 14.
  5 Öystein Kvaal Österbö 49:05 2.   5:27:39 6.
  6 Mårten Boström 1:07:26 3.   6:35:05 3.
  7 Fredrik Bakkman 1:30:00 1.   8:05:06 2.
3 3 Kalevan Rasti 1 FIN 8:06:14  
  1 Aaro Asikainen       1:04:15 9.
  2 Hannu Airila 1:17:53 18.   2:22:08 3.
  3 Babtiste Rollier 1:23:09 15.   3:45:18 5.
  4 Jan Prochazka 51:14 9.   4:36:33 3.
  5 Fabian Hertner 50:32 11.   5:27:05 4.
  6 Jan Petrzela 1:07:57 4.   6:35:03 2.
  7 Thierry Gueorgiou 1:31:11 5.   8:06:14 3.
17 143 Koovee 2 FIN 8:26:58  
  1 Ari-Pekka Lassila       1:06:41 61.
  2 Juho Westerlund 1:15:58 5.   2:22:40 21.
  3 Jarno Parkkinen 1:23:07 13.   3:45:47 13.
  4 Jouni Heinonen 51:13 8.   4:37:01 9.
  5 Kari Kallio 56:06 53.   5:33:08 14.
  6 Joni Hirvikallio 1:17:31 42.   6:50:39 16.
  7 Kenny Kivikas 1:36:19 20.   8:26:58 17.
80 279 Koovee 3 FIN 9:36:14  
  1 Pekka Itävuo       1:07:20 79.
  2 Simo Mertanen 1:30:03 107.   2:37:23 80.
  3 Pavel Schestakov 1:34:51 84.   4:12:15 74.
  4 Tero Mamia 1:01:34 110.   5:13:49 75.
  5 Antti Lammi 1:02:57 121.   6:16:46 82.
  6 Severi Valkamo 1:26:21 132.   7:43:08 84.
  7 Vojtech Sykora 1:53:05 92.   9:36:14 80.
192 305 Koovee 4 FIN 10:51:42  
  1 Johannes Turunen       1:19:30 325.
  2 Markus Sinijärvi 1:36:20 206.   2:55:50 215.
  3 Miika Arvola 1:58:14 519.   4:54:05 296.
  4 Lauri Linnainmaa 58:13 64.   5:52:19 208.
  5 Mikko Polvi 1:21:50 513.   7:14:09 242.
  6 Ville Paldan 1:39:10 297.   8:53:19 239.
  7 Kalle Onnela 1:58:23 126.   10:51:42 192.
235 473 Koovee 5 FIN 11:10:39  
  1 Petri Annila       1:23:26 414.
  2 Justus Laitinen 1:43:59 353.   3:07:25 354.
  3 Petteri Toivanen 1:42:12 184.   4:49:38 257.
  4 Vertti Laitinen 1:10:50 270.   6:00:28 245.
  5 Joel Schule 1:07:05 194.   7:07:34 222.
  6 Otso Westerlund 1:53:57 603.   9:01:31 259.
  7 Sergei Baryshnikov 2:09:08 237.   11:10:39 235.
420 1005 Koovee 7 FIN 12:22:09  
  1 Joni Kujansuu       1:32:57 720.
  2 Juuso Pimiä 1:57:51 680.   3:30:49 650.
  3 Hannu Sillanpää 1:52:31 398.   5:23:20 518.
  4 Pekka Ala-Mäyry 1:43:35 1160.   7:06:56 629.
  5 Mikko Vainio 1:12:19 307.   8:19:15 526.
  6 Alexander Lukichev 1:46:04 423.   10:05:20 482.
  7 Pekka Ruutikainen 2:16:49 349.   12:22:09 420.
423 812 Koovee 6 FIN 12:23:02  
  1 Jere Siivonen       1:32:40 706.
  2 Jarmo Mauriala 1:41:27 295.   3:14:08 438.
  3 Miika Järvinen 2:00:54 574.   5:15:02 444.
  4 Eetu Pohja 1:24:45 661.   6:39:47 444.
  5 Jaakko Skog 1:16:43 396.   7:56:30 407.
  6 Lauri Ketola 2:07:48 941.   10:04:19 475.
  7 Mikael Mattila 2:18:43 391.   12:23:02 423.
998 1152 Koovee 8 FIN 15:16:35  
  1 Arttu Malmlund       1:31:46 667.
  2 Tero Taubert 1:51:10 525.   3:22:56 558.
  3 Jukka Suojanen 2:39:16 1323.   6:02:13 856.
  4 Jouko Skog 1:41:08 1108.   7:43:21 902.
  5 Jari Kanko 1:28:53 695.   9:12:14 817.
  6 Kari Timperi 2:43:09 1336.   11:55:24 961.
  7 Jukka Alajoutsi 3:21:11 1240.   15:16:35 998.